Hoe zorg jij ervoor dat jouw partners, klanten en geliefden jouw herinneren zoals jij dat wilt?

7 januari 2019

“Heb jij ook voornemens?” Dé vraag die het meest gesteld werd tijdens oudejaarsavond. “Ja, ik wil positiever in het leven staan; ik wil meer bewegen; ik wil meer ontspannen.” Het beantwoorden van deze vraag was niet zo moeilijk. Ik vroeg verder: “hoe ga je dat doen? Hoe zorg je ervoor dat je je voornemens gaat behalen?” Wat bleek? Zo belangrijk waren die traditionele voornemens toch niet.

En zo is denk ik ook de weerstand tegen het maken van voornemens begonnen. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste voornemens eind januari al stranden. Dus waarom zou je moeite doen om je voornemens te realiseren?

Julia Onclin interviewde mij vorige week. Ze vroeg me hoe het kwam dat ik mijn voornemens wél elke keer had weten te voltooien. Het antwoord heb je vast al gelezen in de Metro.

Je begrijpt, ik neem moeite om voornemens te verwezenlijken.

WHY?

In de periode van mijn burn-out kreeg ik een interessante vraag van mijn therapeut. Ze zei: “stel je eens voor dat je 80 jaar oud bent. Je viert je verjaardag en al je geliefden, inclusief je ouders (ook al kan dat waarschijnlijk niet), zijn er bij. Niet wat denk je, maar wat zou je willen dat zij over jou zeggen?” Ik reageerde snel: “dat ik aandacht voor ze heb, dat ik er was op momenten die er toededen, dat ze me zo gek als een deur vinden, dat ze mijn zelfspot erg kunnen waarderen en dat ze mij een hele lieve moeder, vriendin etc. vinden.” Ik keek naar mijn therapeut. Ze lachte, knikte en zei: “heb je wel in de gaten dat je helemaal niets benoemt over je werk?”

De focus die ik als workaholic jaren had, zorgde voor mijn carrière. De dingen die er voor mij werkelijk toedoen, die ik gerealiseerd wil hebben op ca. 80-jarige leeftijd, daar moest ik nog wel ‘even’ wat tijd voor vrijmaken.

Tegelijkertijd besefte ik me dat werk weliswaar niet zo belangrijk was dat ik daar 65% van mijn tijd aan moest besteden, maar dat het werk wel mijn kernwaarde ‘ambitie’ tevreden stelde.  Op de vraag: “wat zou jij willen dat anderen over jou zeggen?”, zou ik nu willen toevoegen: “dat mijn kennis en ervaringen die ik deelde met de wereld een positieve impact had op hun leven.”

Een voornemen. Wikipeda zegt daarover: iets dat iemand heeft voorgenomen of iets dat iemand van plan is om uit te voeren.

Een middel dus. Of een manier om dat wat je wilt bereiken ten uitvoer te brengen. Voornemen staat wat mij betreft nooit op zichzelf, maar dient als instrument om het leven te kunnen leiden zoals jij dat graag ziet.

Hoe wil jij dat jouw partners, klanten en/of geliefden jou later herinneren?

Het is mijn missie om mensen te motiveren om keuzes te maken vanuit liefde voor alles wat ze ondernemen in hun leven. Het delen van mijn ervaring kan anderen daartoe inspireren. Mijn voornemen van dit jaar? Het uitbrengen van nieuwsbrieven over de voortgang van mijn semi-autobiografische boek. Ben je nieuwsgierig? Aanmelden voor de nieuwsbrief is al mogelijk. 

Ik neem moeite om voornemens te verwezenlijken.
Hoe zit dat bij jou?

Ik wens je een MERK-waardig nieuwjaar. Start met het opstaan en schitteren, zodat je op latere leeftijd kunt zeggen: “het was goed zo!”  

Ruth Rottiné

Terug naar overzicht